Firewall

Što je potrebno za kvalitetnu zaštitu računala? Svi imamo nekakav antivirusni program. No je li to dovoljno? U ovom tekstu ćemo objasniti osnovne značajke firewalla (vatrozida) i dati vam opće smjernice za njegovo korištenje. No, što je uopće firewall? On je vaš „vratar“, prva linija obrane, štiti vas od vanjskog svijeta znanog i kao Internet. Postoji kao softver koji se pokreće na hardveru, ali i kao sam hardver. Vatrozid sprječava pristup nepoželjnog prometa s interneta vašoj mreži i dopušta samo odgovor na promet koji je odobren iznutra. Sami možete kontrolirati koji je promet dozvoljen i dopustiti samo izabranim servisima da komuniciraju s „vanjskim svijetom“.

Kako postaviti Firewall?

Kako bi postavili svoj Firewall, morate definirati mrežne adrese, osnovna firewall pravila i NAT (Network Address Translation). Kod mnogih današnjih vatrozida biti ćete u mogućnosti postaviti stvari u vrlo kratkom vremenu. Na vama je da odaberete svoje unutarnje i vanjske adrese i usluge koje želite koristiti. Kad se jednom kompletiraju potrebne definicije, firewall pravila i NAT, skrivena pravila će biti kreirana za vas  i vaš mrežni promet može teći. Tako je lako.

Zanimljiv iskorak u domeni zaštite računala je napravila tvrtka Sophos. Ona je prva, i za sada jedina, povezala firewall i antivirusni program na način da oni međusobno komuniciraju, surađuju, prate se i nadograđuju. Tvrtka Sophos je otišla i korak dalje. Njen antivirusni program nove generacije   Intercept X  je za sada jedini na tržištu koji možete instalirati na vaše računalo uz već postojeći antivirusni program. Intercept X štiti od najnovijih ugroza poput ransomware-a i ostalih malicioznih napada.

Vielleicht sind Sie auch interessiert..

de_DEDeutsch