Kako napraviti WordPress stranicu

Velika većina današnjih stranica je kreirana preko WordPressa, što je besplatni online alat za kreiranje stranica otvorenog koda. Okej, istina: kada kažem ‘besplatni’ to je u jednu ruku i istina i laž, ali o tome kasnije u članku.

No, idemo o temi koja Vas zanima: kako doći lako i brzo do stranice preko WordPressa? Ukratko: vrlo teško, ali detaljno:

Prvo i najvažnije što Vam treba je vizija stranice. Za što Vam treba web stranica, koji je sadržaj na njoj, koje informacije treba sadržavati  i koja je svrha iste. Nakon što ste smislili glavnu svrhu svoje nove stranice, treba Vam dizajn. Bez dizajna nikako nemojte kretati u izradu WordPress stranice – trebat će Vam puno više vremena i krajnji rezultat će biti lošiji nego da ste prvo napravili dizajn. Sam dizajn možete raditi običnom olovkom na klasičnom A4 papiru  ili koristiti neki od alata (Photoshop, Figma – koja postaje sve popularnija za dizajniranje, ili neki treći program…).
Znači, imate viziju, imate dizajn – idem dalje! Odat ću Vam malu tajnu – odmah si otkupite hosting i domenu na kojoj ćete raditi svoju stranicu. Naravno i ovdje imate besplatnih hostinga + domena, ali imajte na umu da moraju imati podršku za MySQL data bazu, PHP 7.2 (ili veću verziju), te HTTPS podršku. Plus, besplatni hosting Vam obično bude sporiji, manje pouzdan i/ili uz reklame na Vašoj budućoj stranici – stoga, moja iskrena preporuka: zakupite si neki hosting, barem na godinu dana; život će Vam biti puno lakši.
Nego, zašto sam Vam uopće preporučio da si odmah nabavite hosting? Vjerojatno Ste čuli da svoju WP stranicu možete raditi lokalno, na svom računalu. To je istina, ali nakon što je napravite morate je preseliti na svoj online hosting tako da je drugi ljudi mogu posjetiti. A vjerujte mi, iz osobnog iskustva – selidba WP stranice je mučan, dugotrajan i težak posao; pogotovo ako Vam je stranica velika. Da ne idem u detalje, samu MySQL bazu je teško prebaciti ako se tek bacate u WP vode; morate ručno mijenjati linkove tako da oni više ne gledaju na Vaš lokalni host na računalu, nego na online linkove zakupljenog hostinga gdje će Vam biti stranica. Uštedite si vrijeme i živce, nakon dizajna si odmah zakupite host.
Okej, imamo viziju stranice, imamo dizajn i imamo hosting. Sa službene WP stranice (www.wordpress.org) si skinite najnoviju verziju WP-a koju odzipate i uploadate na svoj hosting. Nećemo sada o uploadu, ako ne znate uploadati samo ću preporučiti FileZilla program ili neki od brojnih online vodiča za program (možda čak i Vaš novi hosting ima vodič za upload datoteka na njega). Zatim otvorite control panel svog hosting te  napravite  MySQL bazu (ovdje Vam i ne mogu pomoći jer Vam ovisi o hostingu kakvo sučelje ima i kako se kreiraju baze). Zatim otvorite link svoje stranice u browseru i, ako ste ispravno uploadali stvari iz wordpress.zip datoteke koju ste skinuli sa WordPress stranice, link će Vas pitati da započnete instalaciju. Ovo je lagan proces jer Vas samo pita za identitet Vaš stranice i koji su Vam MySQL podatci (koje ste prije par minuta kreirali preko control panela).
I nakon instalacije se ulogirajte u control panel WordPressa (koje se nalazi na www.vašastranica.com/wp-admin<— na primjer) i počnite si uređivati stranicu prema zacrtanom dizajnu. Eh, sada ovdje u priču dolazi činjenica da wordpress i nije baš besplatan – ali to samo ako želite kvalitetnu i dobru stranicu. Teme se plaćaju, alati koje koristite se isto plaćaju (konkretno ODLIČAN alat: DIVI 3.0…). Možete naći besplatne stvari, ali su besplatne sa razlogom – ogolićene verzije alata koji se plaćaju; ili imaju reklame; lošije rade; loše izgledaju teme… Opet, iz iskustva, bolje je kupiti pravu temu, prave alate i uštedjeti si živce i vrijeme.

 

Malo sam se raspisao pa ćemo skočiti na zaključak:

WordPress je nevjerojatan alat za pravljenje stranica. Moćan i dosta lagan za shvatiti. ALI (pazite, ‘ali’ je velikim slovima) sačuvajte si prostora za nerviranje. Čak i ako ste stručnjak u WordPressu uvijek će se naći nešto što ne radi, a logično treba raditi i prije je radilo. Problema će biti i Google će biti Vaš najbolji prijatelj u projektu kreiranja WP stranice. Ne samo to, trebat će Vam vremena, trebat će Vam puuuuno vremena – čak i ako se stranica čini jednostavnom. Plus, Vaš dizajn i stranica koju radite u WP-u možda neće izgledati jednako, ili čak niti sličiti. Morat ćete mijenjati stvari, prilagođavati se, vidjeti što WP može, a što ne može. Ne želim Vas preplašiti (WP bih svima preporučio), ali WordPress kreiranje stranice će trajati, će živcirati, će se mijenjati…
Naravno, ako želite JOŠ lakše rješenje, mi smo uvijek tu. Fortuno ima stručnjake koji su kreirali hrpu (možda i previše?) WP stranica. Naletjeli smo na nebrojene probleme i riješili ih; svoje prekrasne dizajne smo pretvorili u stvarnost. Kontaktirajte nas, mi Vam napravimo Vašu stranicu. I da se još malo pohvalimo, evo par linkova, stranice koje smo napravili za naše klijente (osim prvog linka, to je naša stranica):

www.fortuno.hr

http://domvinkovci.hr

http://sunandsalt.eu

http://cpp-nijemci.eu

itd…

Vielleicht sind Sie auch interessiert..

de_DEDeutsch