Tipkovničke kratice

Svi mi znamo koristiti računalo, klikati mišem, dupli-klik, povlačiti te ikone i tipkati tekstove na tipkovnicu. No, jeste li znali da možete uvelike olakšati i ubrzati korištenje računala koristeći tipkovničke kratice? Naravno, ne na toj razini poput Hollywoodskih filmova i serija gdje hakiraju cijeli svijet pomoću tipkovnice i par pokreta prstiju, ali svejedno – tipkovničke kratice su jako korisna i cool stvar.

 

Ovdje ćemo proći kroz Windows kratice kao najosnovnije, te poslije i  kroz neke popularnije programe. Nakon ovog teksta, kroz par dana korištenja kratica bit ćete efikasniji, brži i elegantniji na računalu.

 

Windows:

Kopiranje fajlova, foldera, ikona, teksta.. ne mora biti dugotrajan posao, jednostavno označite što želite kopirati i pritisnite CTRL + C, odite na željeno mjesto gdje želite zalijepiti fajl, folder, ikonu, teksta.. i pritisnite CTRL + V. Ako želite, umjesto kopiranja, izrezati fajl, umjesto CTRL + C koristite CTRL + X.

Najbolja stvar kod ove tri kratice je što rade u 95% programa (Photoshop za elemente slike, Firefox/Chrome za tekst, itd…).

CTRL + Z je uvijek potreban i popularan undo. Ako ste nešto obrisali ili pogrešno napravili, s ove dvije tipke vjerojatno se možete vratiti korak unatrag. Suprotno tome je CTRL + Y – redo akcija.

ALT + TAB će Vas prebaciti iz aplikacija pomoću lijepe animacije i velikih ikona. Više ne trebate tražiti dolje po traci gdje Vam je program i prebaciti prozore klikom na miš.

ALT + F4 će zatvoriti aktivni prozor. Ovo je moćna kratica pa pripazite da slučajno ne zatvorite prozor ili aplikaciju koja Vam treba..

Kad smo kod moćnih kartica ovo je kralj kratica: CTRL + ALT + DELETE će otvoriti task manager gdje vidite sve otvorene programe, prozore, pozadinske aplikacije, memoriju računala, rad procesora i još puno korisnih informacija.

Funkcijske tipke na vrhu tipkovnice su JAKO korisne i evo par tipki i njihova… funkcija: F1 će otvoriti pomoć, F2 Vam služi da preimenujete fajl, folder.., F3 je za pretraživanje fajla ili foldera u Windows Exploreru, F4 će Vam pokazati putanje foldera u kojem ste, F5 služi za osvježavanje aktivnog prozora (što Vam rijetko treba u Windowsu, ali ako Vam je sustav usporen i niste sigurni pokazuje li dobro sadržaj foldera… tu je F5), F6 služi za kruženje među elementima aktivnog prozora.

ALT + ENTER služi da Vam pokaže opcije označenog itema.

CTRL + A je iznimno korisna kratica: označit će sve iteme u aktivnom prozoru/folderu. Ako želite nešto masovno kopirati (sjetite se – CTRL + C), CTRL + A je Vaša kombinacija.

CTRL + D će obrisati označene iteme (idu u Koš za smeće, Recycle Bin). Ako želite preskočiti Koš za smeće i trajno obrisati fajl: SHIFT + D (pazite: ovaj fajl nećete moći vratiti u tom slučaju).

Ovo tehnički nije tipkovnička kartica jer se kombinira sa mišem, ali evo bonus tip: ako držite tipku CTRL i klikate ikone mišem (lijevi klik), označit ćete kliknute ikone. Slično tome, ako kliknete na fajl, stisnete tipku SHIFT i kliknete na drugi fajl u tom folderu, označit ćete sve datoteke između te dvije.

Ako koristite dva ili više monitora sa WIN + CTRL + LIJEVA/DESNA STRELICA mičete aktivni prozor na lijevi/desni monitor.

 

Word:

F1 i u Wordu pokreće pomoć. A kombinacija SHIFT + F1 pregledava formatiranje teksta (malo naprednija opcija Worda).

SHIFT + F2 će kopirati tekst, ali možete koristiti i CTRL + C (kao u windowsima).

SHIFT + F3 će označeni tekst Capslockati ili smanjiti. Dosta korisna stvarčica.

F4 tipka radi jednostavnu ali cool stvar: ponovit će Vašu zadnju akciju opet.

F5 tipka otvara Idi na.. (Go To) prozor, gdje imate i pronalaženje i zamjenjivanje teksta. Ovdje će Vam pomoći i SHIFT + F4 koji ponavlja Pronalaženje tekta (ili Idi na…).

F7 tipka će aktivirati provjeru pravopisa (obično je na engleskom jeziku pravopis, osim ako niste instalirali hrvatski pravopis).

F9 je za osvježavanje Word dokumenta.

F12 je za brzo sačuvanje dokumenta (Save as..).

SHIFT + F12 je da sačuvate dokument (Save opcija).

CTRL + A radi i ovdje i označit će sve u dokumentu. CTRL + B će staviti da označeni tekst bude podebljan (Bold), CTRL + D otvara opcije fontova, CTRL + E, CTRL + J, CTRL + R mijenja  vrste centriranja paragrafa, CTRL + G je isto Go to… iliti Idi na.. prozor, CTRL + I je da ukosite tekst, CTRL + K je kreiranje linka, poveznice na označenom tekstu – par brzih i korisnih kratica.

CTRL + S će isto sačuvati dokument.

CTRL + U će podvući tekst.

CTRL + P će Vam isprintati dokument.

Kao što vidite, i Word ima puno korisnih kratica koje će Vam uštedjeti vrijeme ako ih naučite.

 

Firefox/Chrome:

Ovdje ćemo probati kombinirati dva najpopularnija i najsnažnija Internet preglednika. Imaju i oni korisnih kratica.

ALT + LIJEVA/DESNA STRELICA – vratite se na prethodni prozor/idite na sljedeći prozor (iliti na engl: Goback/ Goforward).

F5 je isto refresh. U preglednicima je F5 još najkorisniji.

F11 Vam je da preglednik bude preko cijelog monitora, full screen.

CTRL + ENTER je sitna stvarčica koja bi se nekima mogla svidjeti: dovrši Vam link koji tipkate sa .com dijelom. SHIFT + ENTER će dodati .net dio, a CTRL + SHIFT + ENTER dodaje .org dio na link koji tipkate.

CTRL + D će dodati stranicu u Vaše bookmarke, dok sa CTRL + SHIFT + B možete pogledate svoje bookmark stranice (Firefox) ili CTRL + SHIFT + O za Chrome.

CTRL + J otvara prozor sa downloadima.

CTRL + N će Vam otvoriti novi prozor, a ako želite novi tab onda je to CTRL + T. CTRL + W zatvara tab.

CTRL + P radi i u preglednicima kao print kombinacija tipki.

CTRL + TAB Vas pomiče kroz otvorene tabove. CTRL + SHIFT + TAB Vas isto pomiče kroz otvorene tabove ali unatrag.

END će Vas pomaknuti na dno stranice, a HOME tipka na vrh stranice.

CTRL + H je history ili povijest surfanja.

 

Samo za Chrome:

CTRL + SHIFT + T ponovno otvara zadnji zatvoreni tab.

 

 

Ovo su samo neke od kratica, za samo neke od programa. Ima ovdje još tipki koji biste mogli pamtiti ali za početak je ovo dovoljno. Vjerujte mi, ako svladate ove kratice, djelovat ćete kao super napredni korisnik računala koji ne koristi tipkovničke kratice, ali ono što je bitnije: Vama će biti lakše koristiti Windows, Word i Firefox/Chrome.

 

También te puede interesar..

es_ESEspañol